Хотел Белла Донна
Красиви плажове
Магически черноморски изгреви
previousprevious
next next
 

За Синеморец

Местоположение

Село Синеморец се намира в най-южната част на нашето черноморско крайбрежие, на 90 км от гр.Бургас, на 20 км южно от гр.Царево, на 6км северно от с.Резово – последното населено място преди границата с Турция. Разположено е върху полуостров, южно от устието на р.Велека.

Природа и забележителности

Едно от най-тихите и спокойни кътчета по Южното ни Черноморие е с. Синеморец. Ще бъдете опиянени от красивата природа на това райско местенце. Прохладните зелени гори на Странджа докосват слънчевите плажове и заливи с кристално чиста морска вода. Далече от суетата и забързания живот на града, тук човек може да отвори сетивата си към цветовете и уханието на крайбрежието, планината и реката. Потапя се в тишината и магията на девствената природа.

Плажове

Голямо богатство за селото са неговите плажове – с чист пясък и бистра, топла вода от юни до октомври и климатът, изключително подходящ за пълноценна почивка.

Плаж Велека
Плаж Велека

На север от селото е устието на река Велека. Пясъчната коса, разделяща реката от морето, широкият открит залив, дълбокото море, вълните и пръските носени от вятъра, оформят един донякъде суров, първичен и въздействащ плаж, любимо място за тези, които искат да са насаме с природата. Северната част на плажа е неохраняема.

Плаж Бутамята
Плаж Бутамята

Най-популярен и посещаван е плажът “Бутамята”. Широката пясъчна ивица допира зелените сенки на гората, а заливът е плитък и подходящ за семейства с по-малки деца. Охранява се от спасители от 08 до18 часа.

Плаж Липите
Плаж Липите
Плаж Листи
Плаж Листи

На юг от “Бутамята” се редуват няколко плажа, запазили дивата си природа. На 1,5-2 км от селото са “Липите”, а на още 2 км е малкият плаж “Листи”. По тези места през лятото може да срещнете елени и сърни, които и идват да се разхладят от бриза на морския бряг. До тези плажове може да стигнете само пеша.

Плаж Силистар
Плаж Силистар

Последният плаж на юг (6 км) е “Силистар”. Заради природните си дадености – плитък топъл, лазурен бряг с кристална вода и нежен пясък, плажът е много популярен и посещаван. До него може да стигнете с автомобил, който да оставите на платения паркинг непосредствено да плажната ивица.

Реката

Корморани над река Велека
Корморани над река Велека

Река Велека е най-чистата река в България – единствената река с I-во качество на водите си. Води началото си от местността “Гъортепе” – в турската част на Странджа планина, извира от множество карстови извори. Велека тече на север и изток, в тясна долина, като на места има бързеи, а долината й се разширява и стеснява като броеница. Влива се в Черно море през лиман, отделен от морето с пясъчна коса.

С каяк по река Велека
С каяк по река Велека

Речното корито често изменя характера си, каменист в горното течение, преминава в чакълесто-пясъчен и се запазва глинесто-пясъчен в най-долното си течение. Флората и фауната в и около реката са уникални и голяма част от тях са застрашени от изчезване. Включени са в червената книга на България. Дължината на реката е 147 км, 25 км от които текат в Турция. Плавателна е в една 10 километрова зона от устието до местността “Царското кладенче”. През летния сезон като атракция за посетителите на селото се предлага разходка с лодка.

Скални образувания

Фараона

Скалните образувания, насечените като с нож брегове са характерни и уникални за българското Черноморие. От север на юг се редуват “Сфинкса” или “Скалния човек” (“Фараона”), “Корабите”, “Лигоровата скала” – името й идва от капитан Григор (Лигор на странджанско наречие), който разбива корабчето си в скалата през 1951г., “Гълъбите”, “Разделената канара”, “Пехливана”, “Пещерата на тюлена – монах”, до които може да стигнете пеша или с лодка.

Историческа информация

Най-старият писмен източник за с.Синеморец е от 1498г. – в един документ за търговия със сол са изброени 19 семейства, населяващи това място. Името на селото фигурира и в карта на Турската империя, изработена от немския географ Кристиян Райнхард през 1821г. След Освобождението (1878г.) Синеморец остава в Турция. Освободено е през Балканската война. След нея, по спогодбата Моллов-Кафандарис от 1927г. цялото гръцко население на Каланджа (старото име на Синеморец до 1934г.) се изселва в Северна Гърция, а на негово място се заселват българи, бежанци от Източна Тракия, повечето от с.Блаца (51 семейства). Друго старо име на с.Синеморец е Галадзаки. До 1989г. Синеморец попада в граничната зона между България и Турция, и достъпът до него е силно ограничен. След 1990г. граничната бариера бива премахната и повече хора могат да се насладят на невероятните дадености на това място.

Разкопките

При подводни проучвания в залива “Бутамята” са открити керамични фрагменти от V-IVв. Пр. Хр. и от Средновековието. Извадени са котви и оловна обшивка на дървен кораб. През 2006г. беше разкопана могилата в близост до устието на р.Велека. В нея бе отрикрито златно съкровище от накити, принадлежали на златна тракийка през трети веки пр. Хр.

Църквата

Църквата в с.Синеморец се намира в западния край, където някога се е намирал центъра на старото гръцко селце – с патрон “Св. Георги”. Реставрирана почти изцяло с частни дарения.